Laura Mennen
07 Dec 2020

Deze bedrijfsgrootte past bij jou

Nederland telde in 2019 meer dan 1,5 miljoen mensen met een technisch beroep. Dat zegt Techniekpakt. Deze mensen werken bij verschillende bedrijven. Of je liever bij een klein bedrijf werkt of een groot, dat is een persoonlijke voorkeur. Maar wat nou als je zelf nog niet weet welke bedrijfsgrootte het beste bij jou past? Daarvoor zetten we de voor- en nadelen van werken bij een groot en kleinbedrijf voor jou op een rijtje!

 

 1. Midden- en kleinbedrijf

Een midden- en kleinbedrijf (MKB) is een bedrijf dat maximaal uit 250 medewerkers bestaat. Je kunt klein- en middelgroot bedrijf ook splitsen. Een klein bedrijf bestaat maximaal uit 50 mensen, een middelgroot bedrijf heeft  tussen de 50 en 250 medewerkers. In dit blogbericht kozen we om klein- en middenbedrijf samen te pakken. 

Voordelen:

 1. Zelfstandigheid: Bij een kleiner bedrijf heb je minder bedrijfslagen, dus minder controle over het werk dat je doet. Dit betekent meer zelfstandigheid.
 2. Vrijheid: Grote bedrijven hebben vaak een duidelijkere handelswijze, dan MKB’ers. Dit betekent dat je veel vrijheid hebt om jezelf te ontplooien in de functie die je vervult. Werk je als elektromonteur liever op langdurige projecten? Of op kortere projecten dichterbij huis? Dan kan daar bij een klein bedrijf vaak rekening mee gehouden worden.
 3. Informele sfeer: Bij een klein bedrijf hangt er een zogenoemde ons-kent-ons cultuur. Iedereen kent elkaar. Zo weet de coördinator zonne-energie dat de elektromonteur afgelopen weekend met zijn gezin een dagje naar zee geweest is. De lijntjes zijn kort. Communicatie gaat niet via via, men spreekt elkaar direct aan. Dit alles geeft een informele sfeer op de werkvloer.

Nadelen:

 1. Minder structuur: Een nadeel van een klein- en middenbedrijf kan zijn dat de organisatie wat minder gestructureerd is. 
 2. Minder vastigheid: Het kan ook zo zijn dat een klein bedrijf wat minder vastigheid geeft.

 1. Groot bedrijf

Een groot bedrijf bestaat uit meer dan 250 medewerkers. 

Voordelen:

 1. Meer zekerheid: Een groot bedrijf bezit vaak meer geld dat een kleiner bedrijf. Daardoor is een grote organisatie veelal in staat om meer financiële zekerheid te bieden. Ook op het gebied van werkomstandigheden is er meer zekerheid. Ben je een servicemonteur? Dan weet je vaak aan het begin van de week van de servicecoördinator bij welke klanten je langsgaat voor service en onderhoud.
 2. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden: Doordat een groot bedrijf bezit vaak meer geld bezit dan een kleiner bedrijf, kan een grote organisatie van meer of betere arbeidsvoorwaarden aanbieden. Denk hierbij aan een (goed uitgeruste) bedrijfsbus of een telefoon van de zaak.
 3. Opleidingsmogelijkheden: Doordat een groot bedrijf bezit vaak meer geld bezit dan een kleiner bedrijf, zijn er vaak meer mogelijkheden om intern of extern een opleiding of cursus te volgen die volledig wordt vergoed. Wil je als elektromonteur doorgroeien naar een leidinggevende functie of een binnendienst functie? Dan zijn daar bij een groot bedrijf vaak meer opleidingsmogelijkheden voor.

Nadelen

 1. Formelere sfeer: Bij een groot bedrijf ben je vaak anoniemer. Doordat een groot bedrijf meer dan 250 mensen in dienst heeft, zijn de lijntjes minder kort. Vaak ken je alleen de collega’s van jouw afdeling of jouw (project)team. 
 2. Bij een klein bedrijf heb je vaak de mogelijkheid de functie te vervullen die jij graag wilt, te doen wat je écht ambieert. Bij een groot bedrijf zijn de functies en de werkzaamheden vaak goed afgebakend.

 

Heb jij een technische opleiding afgerond en ben jij er na het lezen van dit artikel nog niet achter wat voor bedrijf precies bij jou past? Neem dan contact op met Growing People. De recruiters en accountmanagers van Growing People hebben een groot netwerk. Aan de hand van jouw wensen en behoeften kunnen zij vertellen wat voor mogelijkheden er in jouw vakgebied zijn.

 

Lees ook