Laura Mennen

PLC Programmeur worden

Een PLC programmeur is een engineer die zich bezighoudt met het ontwerpen en installeren van PLC-software.

Wat doe je als PLC engineer?

PLC programmeurs maken onder meer software voor besturingssystemen (PLC’s), zodat deze automatisch werken. PLC betekent programmable logic controller. De afkorting programmeerbare logische sturing refereert naar de elektronische apparaten waarmee machines automatisch werken. Een PLC wordt vaak op een computer ontwikkeld. Op het moment dat de PLC geprogrammeerd is, bestuurt de software de machine of het apparaat. 

De PLC-techniek zie je vaak terug in de industrie. Machines worden in deze sector aangestuurd door een PLC. De technologie is ook terug te vinden bij waterzuiveringsinstallaties. Denk hierbij aan de verkeerslichten die door de sturing werken.

Naast het ontwerpen en programmeren testen PLC programmeurs de besturingssysteem en onderhouden ze deze. Wanneer er een storing is, kunnen deze technici het probleem oplossen. Problemen rapporteren ze en adviezen geven ze aan hun leidinggevende. Ook brengen deze programmeurs offertes uit. Al met al is de functie van deze gespecialiseerde engineer veelzijdig en afwisselend.   

Programmeertalen

Er zijn diverse programmeertalen voor programmable logic controller systemen. In deze formele talen worden taken die een computer moet uitvoeren geschreven. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje:

Waar werken deze software tekenaars?

Je kunt bij verschillende organisaties aan de slag wanneer je gaat werken als PLC-engineer. Deze bedrijven zitten vaak in de industriële sector. Denk aan organisaties in de machine- of werktuigbouw, elektrotechniek of de automatisering. Wat je verdient als PLC tekenaar? Dat hangt af van de ervaring die je in de loop der jaren opgebouwd hebt, van je technische kennis en van het bedrijf waarbij je in dienst gaat. Het salaris van een software engineer zit meestal tussen de € 2.455 en € 3.766 euro bruto per maand. Het brutoloon van een PLC engineer kan oplopen tot € 4.000 euro per maand.  

PLC programmeur worden?

Je hebt minimaal een HBO-opleiding nodig wanneer je deze gespecialiseerde software engineer wilt worden. Opleidingen die je kunt volgen zijn bijvoorbeeld Elektrotechniek, (Technische) Informatica en Electrical Engineering. De scholen bevinden zich in heel Nederland. 

Naast het volgen van verschillende opleidingen, kun je ook cursussen en trainingen volgen om als programmeur in de PLC-techniek aan de slag te kunnen gaan. Deze kunnen online zijn, maar ook klassikaal. Zo biedt de NCOI een cursus PLC - Industriële Automatisering Basis aan die drie maanden duurt. Naast de NCOI zijn er nog veel meer aanbieders van cursussen en trainingen, zodat je alles te weten komt over de besturingssystemen.

Kwaliteiten

Om zijn of haar functie goed uit te kunnen oefenen, beschikt een PLC engineer over een aantal eigenschappen, die we hieronder geformuleerd hebben:

Vacatures 

Zoek jij nog een baan als PLC programmeur? Klik hier om te zien welke vacatures we hebben als je aan de slag wilt als PLC programmeur.

Lees ook