Laura Mennen

Technisch Tekenaar worden

Een technisch tekenaar is de onmisbare schakel tussen de klantwens en de definitieve realisatie. Lees hier meer over deze functie.

Wat doet een technisch tekenaar?

Veel bedrijven hebben een technisch tekenaar in dienst. Hij of zij houdt zich bezig met het maken van technische ontwerpen voor machines, apparaten, constructies, installaties of gebouwen. Veelal gaat een ontwerper aan de slag met informatie die hij of zij aangeleverd krijgt. Soms moet hij of zij de juiste gegevens zelf verzamelen. Op basis van de verkregen informatie maakt de tekenaar een ontwerp. Tijdens dit proces houdt de designer zich ook bezig met de berekening van de kosten van het project. Eventueel verwerkt hij wijzigingen in de tekening.

Programma’s

Ongeveer dertig jaar geleden werkten technische ontwerpers vooral op papier. Vandaag de dagen worden schetsen en ontwerpen op de computer in 2D of 3D uitgewerkt. Dit gebeurt met behulp van een technisch tekenprogramma. Je hebt er tegenwoordig verschillende, zoals AutoCAD, Revit, TEKLA, Medusa en SolidWorks. De technische designer kent dit programma heel erg goed. En dat is belangrijk; veel bedrijven selecteren bij de zoektocht naar een tekenaar op de hoeveelheid kennis die ze hebben van één specifiek programma. Zo willen bedrijven bijvoorbeeld alleen een zogenoemde AutoCAD-tekenaar in dienst hebben of een EPLAN tekenaar. 

Waar ga je de slag?

Veel ontwerpers werken zelfstandig, als zzp’er. Daarnaast kun je als tekenaar aan de slag bij verschillende bedrijven in de techniek. In vrijwel elke sector hebben ze tekenaars in dienst. Denk hierbij aan de volgende branches: de woningbouw, installatietechniek en de civiele techniek. Het salaris dat je als ontwerper krijgt, is onder meer afhankelijk van of je freelancer bent of dat je in dienst bent bij een bedrijf. Verder hebben jouw kennis en werkervaring invloed op dat wat jij verdient als ontwerper. Je kunt er vaak vanuit gaan dat het salaris van een technisch designer die in dienst is tussen de 2200.- euro en 2870.- euro bruto per maand ligt. Als je als freelance tekenaar werkt, kun je tussen de zestig en honderd euro per uur vragen.

De opleiding

De meeste mensen die ontwerper in de techniek willen worden, volgen de HBO-opleiding Werktuigbouwkunde. In sommige gevallen is het ook mogelijk om aan de slag te gaan in deze functie wanneer je een MBO-diploma in de technische sector op zak hebt. Wat namelijk bij veel bedrijven belangrijk is, is dat je voldoende kennis hebt van een technisch tekenprogramma. Een afgeronde cursus of training in een programma, zoals AutoCad, en kennis van technische apparaten is dan ook vaak voldoende. 

De eigenschappen

Naast het volgen van een passende studie of een afgeronde cursus, heb je als ontwerper een aantal competenties nodig om je werkzaamheden goed uit te voeren. Eén van deze eigenschappen is dat je goed moet kunnen samenwerken, zowel met je collega’s als met de aannemer. Om het juist ontwerp te tekenen, moet je goed kunnen luisteren naar de wensen van je klant. De wensen werk je vervolgens nauwkeurig en in detail uit. Door jouw accuratesse, voorkom je fouten en bespaar je geld.  

Vacatures 

Ben jij op zoek naar een functie als designer in de techniek? Klik hier om te zien welke vacatures we hebben als je aan de slag wilt als technisch tekenaar.

Lees ook