Laura Mennen

Projectleider worden

Projectleiders zijn verantwoordelijk voor een geslaagde totstandkoming van een project. Lees hier meer over de functie.

Wat doe je als projectleider?

Projectleider, het woord zegt het al. In deze functie ben je leider van een project. Hij of zij staat aan het roer van verschillende opdrachten die een bedrijf krijgt. Van de ontwerpfase tot de voltooiing van het project is deze leidinggevende persoon verantwoordelijk. Hij of zij zorgt ervoor dat de planning juist is en dat er voldoende werknemers op de werkvloer staan. Deze stuurt hij of zij aan. De directeur van het project is verantwoordelijk voor de ontwikkeling ervan en voor eventuele risico’s die zich tijdens de voortgang kunnen voordoen. Ook heeft deze persoon contact met de klant over het verloop van de opdracht.

Manager of leider

Sommigen zeggen dat een projectmanager een projectleider is en andersom. Echter, er wordt op de werkvloer wel degelijk onderscheid gemaakt tussen deze twee functies. Projectleiders vertegenwoordigen veelal kleine projecten waarbij hij of zij enkele teamleden aanstuurt. Projectmanagers managen grotere opdrachten. Zij hebben dikwijls verschillende projectleiders onder zich die zij dan weer aansturen.

PRINCE2

Er zijn veel bedrijven die tijdens opdrachten volgens bepaalde methodieken werken. Een van de meest gebruikte projectmanagementmethoden over de hele wereld is PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments’). Bij deze methode leer je op procesbasis verschillende technieken die ervoor zorgen dat je op een succesvolle en doeltreffende manier managet. 

Waar ga je aan de slag?

Je kunt bij verschillende technische bedrijven in dienst gaan wanneer je ambieert leider te zijn van diverse opdrachten. Daarnaast zijn er ook veel freelancers in dit vakgebied. Op projectbasis word je gedetacheerd naar verschillende bedrijven voor verschillende opdrachten. Het salaris van een vertegenwoordiger in dienst zit vaak tussen de € 3.153.- en € 4.650.- bruto per maand. 

Welke opleiding heb je nodig?

Er is geen specifieke opleiding voor projectdirecteuren. Meestal groei je vanuit een andere functie door naar deze. Sommigen starten bijvoorbeeld als technisch tekenaar of werkvoorbereider. Door het volgen van cursussen (denk aan VCA-VOL) die ze door zijn of haar werkgever aangeboden krijgen, groeien ze door naar een leidinggevende functie. 

Kwaliteiten

Wanneer je graag werkzaam bent in een leidinggevende functie, dien je aan een aantal competenties te voldoen. We formuleerden er een aantal hieronder.

Vacatures 

Ben je op zoek naar deze of een soortgelijke functie? Klik hier om te zien welke vacatures we hebben als je aan de slag wilt als projectleider.

 

Lees ook