Laura Mennen

Monteur Elektrotechniek worden

Als monteur elektrotechniek ben je expert in het installeren en onderhouden van elektrotechnische apparaten. Lees hier meer over de functie.

Wat doe je als monteur elektrotechniek?

Het takenpakket van een monteur E is heel erg breed. Wanneer je als elektromonteur aan de slag gaat, houd je je niet alleen bezig met het aanleggen van elektriciteit. Je bent ook verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van bijvoorbeeld elektrische apparaten, schakelkasten, machines en bedradingen. Je bedenkt creatieve oplossingen. Deze pas je toe wanneer je diverse elektronica installeert. Ook check en analyseer je of de systemen voldoen aan de normen voor veilige bedrijfsvoering. Zo gelden NEN 1010 en 3140 voor laagspanningsgebieden en NEN 3840 op elektrische installaties met een spanningsniveau dat groter is dan 1000 volt wisselspanning of 1500 volt gelijkspanning.

Domotica

Tegenwoordig zijn er veel installatiebedrijven die zich bezighouden met het installeren van domotica. Domotica realiseren kan dan ook één van de werkzaamheden zijn van een monteur in de elektrotechniek. Domotica betekent simpelweg de automatisering van diverse handelingen in huis. Denk hierbij aan het ervoor zorgen dat je klant met één druk op de knop alle lichten in huis aan of uit kan doen of dat hij of zij de gordijnen door middel van een app automatisch open en dicht kan maken. Het installeren van een thuisbioscoop of het integreren van een internetradio waarmee je met behulp van een app in elke kamer in je huis je favoriete muziek kunt bedienen vallen ook onder domotica. 

Waar ga je aan de slag?

Je kunt als monteur E bij verschillende bedrijven in dienst gaan. Meestal werk je voor kleinere installatiebedrijven of voor grotere bedrijven in de utiliteit, industrie, scheeps- of woningbouw. Wat je salaris is? Dat hangt af van jouw kennis, de opgebouwde ervaring, de opleiding die je gevolgd hebt en van het bedrijf waarvoor je werkt. Gemiddeld verdien je als elektricien tussen de 1900.- euro en 2500.- euro bruto per maand. 

Hoe word je elektricien?

Je kunt verschillende MBO-opleidingen volgen die gevestigd zijn in heel Nederland wanneer je ambieert elektromonteur te zijn. Denk hierbij aan de opleidingen Assistent Monteur (niveau 1), Infratechniek (niveau 2), Elektrotechnische Industriële Producten en Systemen (niveau, 2, 3 en niveau 4) en Servicemonteur Elektrotechniek (niveau 3).

Wanneer je geen afgeronde opleiding hebt in de technische sector, maar toch wilt werken in deze branche, dan kan Growing People daarbij helpen. Hij kijkt samen met jou naar welke route jij kunt bewandelen om uiteindelijk aan de slag te gaan in een functie en bij een bedrijf dat perfect bij jou past. 

Eigenschappen

Naast het volgen van een passende studie is het belangrijk dat je als elektromonteur beschikt over een aantal competenties. In deze technische functie is het van belang dat je oplossingsgericht bent en zelfstandig aan de slag kunt met elektrische apparaten en systemen. Je adviseert en helpt klanten. Regelmatig werk je samen met bijvoorbeeld andere installateurs, servicemonteurs en werkvoorbereiders. Daarom is het ook belangrijk dat je goede communicatieve vaardigheden hebt. 

Vacatures 

Zoek jij naar werk als elektromonteur? Klik hier om te zien welke vacatures we hebben als je aan de slag wilt als monteur in de elektrotechniek.

 

Lees ook