Laura Mennen

Servicemonteur worden

Servicemonteurs zijn expert in het onderhouden van machines en apparaten. Lees hier meer over deze functie.

Wat doe je als servicemonteur?

Als servicemonteur werk je vaak bij klanten (thuis) op locatie. Hij is daardoor vaak het gezicht, het visitekaartje, van een bedrijf. Bij de klant installeert hij niet alleen installaties. Hij doet onder meer ook terugkomende onderhoudsklussen. Wanneer er storingen aan een apparaat zijn, gaat de monteur ook langs om deze op te lossen. Hij inventariseert welke materialen hij voor de probleemoplossing nodig heeft en bestelt deze. Met de klant bespreekt hij het probleem. Hij adviseert bij een storing of reparatie wat de mogelijke oplossingen zijn. Vervolgens spreekt hij met de afnemer af welke werkzaamheden hij precies uitvoert om het probleem aan het betreffende apparaat te verhelpen.

Een servicemonteur kan naast een buitendienstfunctie ook een binnendienstfunctie zijn. Wat de precieze taken van een onderhoudsmonteur zijn, hangt dan ook sterk af van het gebied waarin hij werkt. Hij kan aan de slag gaan bij een bedrijf in de elektrotechniek, koeltechniek, installatietechniek en meet- en regeltechniek. Verder zijn er naast onderhoudsmonteurs die breder inzetbaar zijn, de zogenaamde allround servicemonteurs.

Waar werken onderhoudsmonteurs?

Monteurs kunnen bij verschillende bedrijven in dienst gaan. Meestal gaat hij aan de slag bij een technisch bedrijf. Denk hierbij aan een productie-, of een serviceorganisatie. Wat een monteur die service verleent, verdient? Dat hangt af van de ervaring die hij in de loop der jaren opgebouwd heeft, van zijn kennis en van het bedrijf waar hij bij in dienst is. Vaak verdient een onderhoudsmonteur tussen de 2200.- euro en 3100.- euro bruto per maand.

Hoe word je monteur?

Wanneer je onderhoudsmonteur wilt worden, kun je verschillende MBO-opleidingen volgen die gevestigd zijn in heel Nederland. Denk hierbij aan de studies Servicemonteur Installatietechniek en Werktuigbouw (niveau 3 en 4) of de opleiding Technicus Service en onderhoud Werktuigkundige Installaties (niveau 4). Vaak worden deze studies aangeboden in de vorm van een BBL-leertraject. BBL staat voor beroepsbegeleide leerweg (ook wel MBO werkend leren genoemd). Het houdt in dat je tijdens je studie gaat werken bij een bedrijf. Vaak werk je vier dagen in de week, één dag ga je naar school. Op deze manier leer je het vak doordat je praktijkervaring opdoet. Geregeld krijg je bij het volgen van een BBL-opleiding salaris. 

Competenties

Naast het volgen van een passende studie in de techniek, is het van belang dat je als monteur over een stel eigenschappen beschikt. Eén daarvan is klantgericht zijn. Regelmatig heb je contact met je aannemer, doordat je er bijvoorbeeld op locatie onderhoudswerkzaamheden uitvoert. In teamverband werken is een tweede competentie waar je aan moet voldoen wanneer je aan de slag wilt gaan als servicetechnicus. Het kan voorkomen dat je bij de installatie van machines met andere monteurs of werkvoorbereiders samenwerkt. Doordat je soms alleen op pad moet, moet je ook goed zelfstandig kunnen werken en in staat zijn zelfstandig met oplossingen te komen om storingen aan apparaten en machines te verhelpen. 

Vacatures 

Zoek jij nog een baan als servicetechnicus? Klik hier om te zien welke vacatures we hebben als je aan de slag wilt als servicemonteur.

Lees ook